Sarasvati is de hindoegodin van de waarheid en de kennis. Zij woont in een hut van klei, en haar man, Siva of Shiva, verblijft in een berggrot of een boom die nooit bladeren krijgt. Hindoes geloven dat alles wat we eten in verband staat met een van deze twee goden. Het is dus belangrijk voor ons om te weten welke voedingsmiddelen goed voor ons zijn en welke niet. Het Sarnaïsme is de hindoereligie die gebaseerd is op het principe dat alle mensen behoren tot een van de vier varna's (kerkelijke categorieën) – Brahmaan (priesters), Kshatriya (krijgers), Vaisya (kooplieden) en Sudra's (bedienden). Alle Sarna aanhangers delen daarom een gemeenschappelijk geloof in de santas – ook wel sattvisch voedsel genoemd – omdat deze als zuiver en spiritueel gezond worden beschouwd: witte rijst, dal met linzen, ragi idli met jaggery, gram dhal met gekookte groenten zoals tamarinde chutney en zure yoghurt raita.
Witte rijst en dal met linzen
Sattvisch voedsel is niet gericht en geschikt voor alle mensen. De enige ingrediënten die nodig zijn voor witte rijst zijn schoon water en goed zonlicht. Je kunt ook bruine rijst op een vergelijkbare manier koken. Hele zwarte linzen zijn nog niet sattvisch, maar dat kan wel als ze erg oud zijn en nog licht bitter smaken. Gekookt en dan afgekoeld zouden ze gemakkelijk verkrijgbaar moeten zijn in elke Indiase kruidenier. Witte rijst en bruine rijst moeten worden bewaard in een goed afgesloten verpakking. Wil je dit gerecht is proberen ga dan naar Sarna Food.
Witte rijst is een hoofdbestanddeel in vele delen van de wereld. Hij wordt in water gekweekt, gepolijst en vervolgens verhit, waardoor hij minder voedzaam is. Het is niet alleen minder voedzaam, maar het verhoogt ook de bloeddruk en bevat meer calorieën dan andere rijstsoorten. Hoewel het dus voor veel mensen een goede keuze kan zijn, wordt het niet aanbevolen voor mensen met een hoge bloeddruk of diabetes.
Ragi idli met jaggery
Ragi is een eiwitrijke graansoort met een aangenaam zure smaak. Het is het hoofdingrediënt van idli en dosa beslag. Dosa is een zeer dunne, zachte en smakelijke Indiase pannenkoek. Ragi bevat veel ijzer en weinig natrium. Het is vetarm, glutenvrij en geschikt voor mensen met coeliakie.
Ragi bevat veel ijzer en is een goede bron van B-complex vitaminen. Het is glutenvrij en natriumarm, waardoor het een goede optie is voor mensen met een hoge bloeddruk. Het kan worden gegeten als zoetstof of worden gebruikt in plaats van bloem bij het maken van Indiase gerechten.
Gram dhal met gekookte groenten en raita
Gram dhal is een voedzame linze die veel eiwitten en ijzer bevat. Je kunt het op vele manieren koken en een verscheidenheid aan dals maken. Gekookte dhal is niet sattvisch. Het is bitter en wordt daarom tamarinde dhal genoemd. Gekookte dal met kurkuma en mosterdzaad heet sambhar, en is rijk aan ijzer en eiwit en goed voor de spijsvertering.
Gekookte groene groenten zoals wortels, aardappelen, bonen, spinazie en bloemkool zijn zeer voedzaam en bevatten weinig vet en natrium. Ze zijn ook goed voor de spijsvertering. Ze vormen een uitstekend bijgerecht of kunnen worden geserveerd met roti, naan of ragi idli. Een sattvisch groentegerecht is raita. Het wordt gemaakt van yoghurt en verschillende kruiden, specerijen en groenten. Het is goed voor je maag, spijsvertering en immuniteit.
Conclusie
Hindoes hebben een lange en rijke culinaire geschiedenis. In de loop der tijd hebben zij verschillende ingrediënten gecombineerd tot een verscheidenheid aan gerechten die niet meer weg te denken zijn uit de moderne Indiase keuken. Terwijl in de meeste Indiase gerechten de nadruk ligt op specerijen en kruiden, is sattvisch voedsel datgene dat als zuiver en spiritueel gezond wordt beschouwd.
Sattvisch voedsel is niet gericht en geschikt voor alle mensen. De enige ingrediënten die nodig zijn voor sattvische gerechten zijn schoon water, zonlicht en goede aarde. U kunt ook ghee, citroen- of kokosolie gebruiken om Sattvisch voedsel te bereiden.
Sattvic voedsel is niet gericht en geschikt voor alle mensen. De enige ingrediënten die nodig zijn voor sattvische gerechten zijn schoon water, zonlicht en goede aarde. Je kunt ook ghee, citroen of kokosolie gebruiken om sattvisch voedsel te koken.