We weten allemaal dat lekker eten een belangrijk onderdeel is van een evenwichtige voeding en een bevredigende levensstijl. Sommige mensen hebben een talent voor koken of zijn gepassioneerd door eten, terwijl anderen er misschien alleen van genieten als een occasionele traktatie. Ongeacht je vaardigheden in de keuken of als je gewoon vaak uit eten gaat, is het hebben van lekker eten in je leven iets om dankbaar voor te zijn. Maar wat is precies de 'yum-factor'? Bestaat er zoiets als smaak? Wat maakt sommige gerechten zo lekker terwijl andere nauwelijks onze eetlust opwekken? En als je geen goede smaakpapillen hebt, hoe weet je dan wanneer iets lekker is en wanneer niet? Dit is een heerlijk gerecht, ik vind het "yum"! Is het meer dan alleen de geur, het uitzicht en het geluid van het eten dat onze waarneming beïnvloedt? Of is het mogelijk dat we gewoon geprogrammeerd zijn om lekker eten lekkerder te vinden dan ander voedsel?
Wat is de "Yum Factor"?
De term "yum-factor" bestaat eigenlijk niet in de wetenschappelijke literatuur. Smaak, geur en uiterlijk zijn belangrijk in het proces van smaakwaarneming, maar het is geen zintuiglijk verschijnsel maar een emotie met culturele en sociale ondertonen. "Goede smaak" is een subjectief begrip dat van cultuur tot cultuur verschilt. We ervaren smaak niet bewust als zodanig, maar we weten wat goed smaakt door het te vergelijken met andere smaken, voedingsmiddelen, geuren en geluiden. Smaak wordt ook beïnvloed door culturele factoren zoals leeftijd en geslacht. Zo hebben jonge meisjes over de hele wereld vaak een voorkeur voor zoetigheid boven zout of bitter voedsel. Jonge jongens hebben misschien een voorkeur voor zout of zoet voedsel.
Smaak is een combinatie van reuk, zicht en tast.
Om iets te kunnen proeven, moet je het ruiken en zien of in ieder geval in je speeksel hebben. Vervolgens moet je de smaakpapillen op je tong en je gehemelte activeren. Als je ooit op je tong hebt gebeten terwijl je iets proefde, weet je dat niet elk deel van je smaakreceptoren wordt gebruikt om die smaak te ervaren. Je kunt een andere smaak ervaren door je smaakpapillen op één deel van je mond te concentreren. Daarom is het mogelijk het ene soort voedsel lekkerder te vinden dan het andere.
De smaak van een voedingsmiddel berust onder meer op de geur, het zicht en de tastzin. De geur van een voedingsmiddel wordt gecombineerd met je speeksel en je ademhaling, wat de smaakervaring versterkt. Het zicht op voedsel wordt gecombineerd met je ogen, wat ook een rol kan spelen bij de smaakwaarneming. De aanraking van een voedingsmiddel wordt veroorzaakt door je vingers, wat ook van invloed kan zijn op de smaakwaarneming.
Grazing ~ The effect of familiarity on taste perception
Wij mensen hebben een zeer grote behoefte aan variatie in onze voeding, maar we hebben ook de neiging te houden van dingen waarmee we ervaring hebben, zelfs als die vertrouwdheid van korte duur is. Mensen zijn omnivoren, wat betekent dat we zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Toch voelen we ons vaak het prettigst bij groenten, fruit en noten. Mensen zijn ook erg gevoelig voor zout, wat betekent dat we waarschijnlijk niet van te zout voedsel houden.
Mensen zijn grazers en we voelen zout in ons voedsel. Als iets te veel zout bevat, proeven we dat, zelfs als we dat niet willen. Hetzelfde geldt voor zoetheid. We proeven zoet voedsel, zelfs als we dat niet willen. Het is iets waar we geen controle over hebben.
Conclusie
Niemand kan je vertellen hoe bepaald voedsel smaakt. De ene dag vind je iets lekker en de volgende dag haat je het. Smaak is een zeer persoonlijke ervaring die niet kan worden uitgelegd. Wat jij smakeloos vindt, kan iemand anders heerlijk vinden. Je moet ook rekening houden met alle zintuiglijke factoren die een voedsel lekker maken: de geur, het zicht, het geluid en het gevoel van het voedsel. Al deze dingen zijn voor iedereen anders.
Het beste wat u kunt doen is nieuw voedsel proberen en nieuwe keukens verkennen. U zult verbaasd zijn hoeveel dingen goed smaken als u zich onderdompelt in nieuwe ervaringen. Probeer nieuw etnisch voedsel, verken verschillende keukens, probeer nieuwe restaurants en ander voedsel van boerenmarkten en uw plaatselijke supermarkt. Hoe meer u proeft, hoe gemakkelijker het wordt om voedselkeuzes te maken die u lekker vindt.